Vard: 08:00-12:00 & 13:00-18:00, Lör: 09:00-14:00

En guide till de bästa odlings förhållandena för buxbom växter


En guide till de bästa odlings förhållandena för buxbom växter

Buxbom är populära för sin mångsidighet i landskapet. När du letar efter en perfekt växt som är perfekt för topiarier och häckar, är boxwood växter ett utmärkt val. Dessutom är dessa attraktiva, vintergröna buskar bra för formella och eleganta landskap. Det finns dock vissa överväganden som du måste ta hänsyn till för att ge de bästa odlingsförhållandena för buxbom. Här är vad du behöver veta om att plantera en buxbomväxt.

Lär dig att plantera, odla & ta hand om buxbom

När & var man ska plantera buxbom

Att plantera buxbom vid rätt tid på året bidrar till rätt tillväxt. Du kan plantera dem på hösten, senvintern eller på våren. Men för att få bästa resultat är hösten den lämpligaste tiden för plantering eftersom det ger rötterna tid att få fäste innan vintern kommer. Så länge du undviker att plantera under vinterns kyla eller sommarens värme, bör din buxbom göra sig bra på våren eller hösten. 

Nu är frågan var du ska plantera din buxbom. Vanligtvis trivs buxbom i en blandning av sol och skugga och kräver lite skydd mot kalla vindar och varma eftermiddagar. Så se till att känna till exponeringen för den plats du väljer. Se också till att den sort du väljer sannolikt kommer att trivas där. Dessutom är buxbom benägna att skadas av torra vintervindar. Så välj den plats där de kommer att skyddas.

Inställningar & avstånd

Det bästa med buxbom är att de inte är så noga med jordtypen, men väldränerad jord är en nödvändighet. Jord som dränerar är viktigt för friska buxbom. Dessutom föredrar de sandig lerjord. Med så många andra typer av prydnadsväxter kan våt eller fuktig jord leda till rotröta och andra växtsjukdomar. 

Om du är tveksam angående markdräneringen i området där du vill plantera buxbom är det bättre att ta dig tid att testa dräneringen först. På tal om pH gör buxbom bäst i en lätt sur till lätt alkalisk jord från 6,5 till 7,5 pH-värde. De flesta trädgårdsjordar faller mellan ett intervall på 6,0 till 7,0 på pH-skalan. 

Att känna till den mogna storleken på din buxbom sort är den första ledtråden till att skilja dem i förhållande till varandra och andra växter. De flesta sorter, även dvärgarna, behöver cirka 60 till 90 cm utrymme mellan hålen för att jämna ut avståndet. Du kanske vill tränga ihop dina växter för omedelbar säkring. Men du måste ha tålamod! Placera dina buxbom växter hälften så långt från varandra som den mogna växtstorleken för att skapa en tät häckeffekt. Helst bör du hålla växterna 2 meter från varandra. 

Du kan använda ett mått för att markera linjen i din häck. Placera sedan krukväxterna jämnt på det avstånd du vill ha utifrån växtens eventuella bredd. 

Beskärning & skydd

Oavsett om det är buxbom eller bambu växter är beskärning viktigt för att bibehålla önskad form. I stället för klippning är gallring ett bättre sätt att beskära både dina större och kompakta buxbomsorter. Fokusera på det skadade växtmaterialet under beskärning. Se till att ta bort de sjuka, döende eller trasiga grenarna så snart du ser dem. 

Ta också bort några av de äldsta grenarna varje år för att bibehålla en bra luspenetration till buskens inre. Bli av med skräp eller lövverk som samlas bland buxbomgrenarna. Den bästa tiden för beskärning är tidigt på vintern och se till att beskära endast små mängder. Du kan tunna ut dina buxbomhäckar en gång om året för att förbättra luftflödet. 

På grund av torkande vintervindar och frost blir buxbomlövverk rödbrunt. Att skydda din buxbom från vintervindar bör vara en prioritet. Du kan använda vindskydd eller säckvävsomslag för att skydda lövverk under vintern. Dessutom vattna växter före frysningstemperatur för att minska risken för bronsering. Spara dessutom markfuktigheten och håll rötterna isolerade genom att upprätthålla ett lager av kompost på 7 cm under hela vintern. 

Du måste också vattna buxbom klokt eftersom både övervattning och undervattning kan orsaka skador. Du bör vattna dina växter långsamt och djupt när det behövs. Dessutom är korrekt befruktning viktigt för att uppmuntra hälsosam tillväxt och minska husdjursproblem. Kom dock ihåg att buxbom består av breda, grunda rotsystem, och de kan skadas på grund av övergödning. 

Tips!

När du planerar att ta med elegansen av buxbom till din trädgård för säkring eller topiarier, se till att gå igenom den här guiden. Följ riktlinjerna i den här bloggen för att säkerställa optimal tillväxt av dina buxbomsväxter. 

Att köpa växter från en pålitlig källa är lika viktigt som att ta hand om växten. Om du letar efter en plats att köpa premium buxbom växter till ett överkomligt pris är Thujor.se din enda destination! Onlinebutiken erbjuder en rad växter, inklusive Thuja -sorter, buxbom, bambu växter, syrener och många fler. Du kan också hitta andra planteringsprodukter till bästa kvalitet och pris. Besök hemsidan nu!

Relaterad Blog
Skicka kommentar
Varukorg
Stänga
Tillbaka
Konto
Stänga