Under sommaren levereras enbart krukodlade växter, leveranstid 10-14 arbetsdagar. Kundtjänst stängt från 29/6 till 5/8. Mail svaras på men ej kontinuerligt.

krukjord

Allt du behöver veta om krukjord

, Av Filip Svensson,

Oavsett om du är en ny växtförälder eller en botanisk entusiast kanske du vet att hemligheten bakom en hälsosam och blomstrande inomhus- eller utomhusträdgård ligger i jorden. blomjord inomhus du väljer kan ha en enorm inverkan på din växts tillväxt och produktivitet. Men hur spännande det än låter är jordhälsan superviktig när det kommer till dina växters hälsa. Även om det finns många olika typer av jord, kommer vi idag att diskutera krukjordar.

Krukjordar utvecklades för krukväxterna eftersom de har andra behov än de i marken. Men det finns också ett faktum att inte alla krukväxter är skapade lika. Precis som naturen kräver olika typer av växter olika jordmån. Detta är anledningen till att du kan hitta olika krukjordsblandningar för att svara på varje växts behov. Så låt oss dyka in och diskutera allt du behöver veta om krukjord, dess olika typer och allt annat.

Vad är krukjord?

Krukjord, även kallad krukväxtblandning, är i huvudsak en blandning av olika komponenter som är utformade för att skapa en optimal odlingsmiljö för växter i krukor eller behållare. Dessa blandningar är speciellt skapade för att hålla jorden fri från att bli för kompakt. Det beror på att det då kan kväva rötterna och hindra flödet av vatten och näringsämnen. En bra blomjord till krukväxter skulle vara lättare och fluffigare och ha en robust förmåga att hålla fukt.

Nyckelkomponenter i krukjord

Flera viktiga komponenter kan ingå i din krukjord:

 • Torvmossa eller kokos: Dessa organiska material hjälper till att behålla fukt och ger en bra rottillväxtstruktur.
 • Vermikulit eller perlit: Dessa material hjälper till att förbättra luftning och dränering. Båda ingredienserna förhindrar vattenmättnad och bibehåller jordens struktur.
 • Kompost eller komposterad bark: Dessa komponenter ger viktiga näringsämnen och nyttiga organismer för att främja växternas hälsa och tillväxt,
 • Kalk: Även om det är en valfri komponent, tillsätts kalk ofta till krukväxtblandningen för att justera jordens pH. Detta bidrar till att göra jorden mindre sur och mer fabelbar för de flesta växter.

Det finns billigare eller generiska märken som kan innehålla fyllmedel, såsom matjord eller trädgårdsjord, vilket kan äventyra konsistens och kvalitet. Krukväxter från framstående märken kan vara dyra, men de är värda den extra investeringen. Försök att undvika krukjord som inte innehåller dessa nyckelkomponenter.

De olika typerna av krukväxtblandningar

Det finns många olika typer av blandningar för att svara på olika växtbehov. Här är några av de viktigaste typerna av krukväxter

 • Allround: Denna typ av jordblandning är formulerad för allmänt inomhus- och utomhusbruk. Det inkluderar krukväxter, hängande korgar, fönsterlådor, prydnadsväxter, örter och ätbara föremål. Den kan också hittas under andra etikettbeskrivningar som krukjord, krukväxtblandning och behållarblandning. Kom ihåg att ingredienserna kan variera beroende på märke.
 • Krukväxtblandning inomhus: Denna typ av krukväxtblandning inkluderar alla ändamål eller blandningar som är specifikt märkta för inomhusväxter. De är i grunden avsedda för användning i upphöjda bäddar eller trädgårdsbäddar i marken.
 • Fröstartmix: Detta är en jordfri blandning som är lättare och snabbdränerande för att uppmuntra en sund rotutveckling. Den har också en fin konsistens som främjar högre groning genom att tillåta bättre jordkontakt med frön. Å andra sidan hjälper det steriliserade mediet till att förhindra tillväxtproblem som att dämpa sjukdomar.

Att välja den bästa krukjorden

Som vi sa tidigare har varje växt också olika markkrav baserat på dess livsmiljö. Men oavsett vilken växttyp du har finns det vissa gemensamma nyckelfaktorer att tänka på när du väljer planteringsjord:

Tänk på din anläggnings behov:

Olika växter har olika behov när det gäller fukt, näring och pH-nivåer. Därför måste du undersöka dina växtpreferenser för att identifiera den bästa jordblandningen.

Leta efter kvalitetsmärken:

Även om det kan låta väldigt frestande att välja det mest prisvärda alternativet, kan jord av dålig kvalitet leda till långsiktiga hälsoproblem. Tänk på välrenommerade varumärken som är kända för sina kvalitetsprodukter.

Kontrollera om det finns näringstillsatser

Många kommersiella krukjordar kommer med ytterligare gödningsmedel med långsam frisättning. Detta kan vara en fördelaktig egenskap, särskilt om du har näringshungriga växter.

Ekologiskt vs icke-ekologiskt

Nu, om du är orolig för miljöpåverkan, överväg att lägga till krukjord som är fri från syntetiska gödningsmedel och bekämpningsmedel.

Tänk på strukturen:

Slutligen ska jorden vara lös och smulig, inte hård eller klumpig. Detta säkerställer god luftning och vattendränering.

Varför är det så viktigt att välja lämplig krukjord?

En fråga som fortfarande kan sväva runt i ditt sinne är varför det är viktigt att välja rätt krukjord. Varför finns det ett behov av att köpa bra krukväxtjord för krukväxter? Tja, här är ditt svar. Föreställ dig att du bor i ditt hem. Vad skulle du behöva? Tillräckligt med utrymme och alternativ för att koppla av och varva ner? Samma sak gäller för underlagen. En krukjord av god kvalitet stöder rötterna och ser till att växterna står stadigt. Inte bara det, det kommer också att hjälpa till att lagra vatten och näringsämnen och ha tillräckligt med lufthåligheter för att säkerställa korrekt luftcirkulation.

Avslutande ord!

På Thujor.se erbjuder vi en rad förstklassiga krukjordsprodukter som är skräddarsydda för att möta de olika behoven hos växt- och trädgårdsentusiaster. Vårt engagemang för kvalitet säkerställer att dina växter får den bästa vården och stödet för robust tillväxt och skönhet.

Sammanfattningsvis spelar krukjord en avgörande roll för framgången med krukodling. Genom att förstå dessa komponenter, välja rätt blandning för dina växter och implementera bästa praxis kan du skapa en optimal miljö för dina växter att trivas. Investera i krukjord av hög kvalitet från Thujor.se och se dina växter blomstra som aldrig förr. Lycka till med trädgårdsarbetet!

Lämna kommentar

Lämna kommentar


Blog posts

 • Jord för plantering

  , Av Filip Svensson Den grundläggande guiden för att förbereda jord för plantering

  Läs mer  

 • Bevattningssystemproblem

  , Av Filip Svensson Tips för felsökning av vanliga problem med bevattningssystem

  Läs mer  

 • Blomstrande Växthus

  , Av Filip Svensson 5 viktiga tips för att upprätthålla ett blomstrande växthus

  Läs mer  

 • Friska Häckar

  , Av Filip Svensson Viktiga tips för att främja friska häckar i din trädgård

  Läs mer  

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Har du inget konto än?
Skapa konto