Under sommaren levereras enbart krukodlade växter, leveranstid 2-10 dagar.

Hur planterar man och tar hand om häckar?

Hur planterar man och tar hand om häckar?

, Av Filip Svensson,

Häckar har blivit en integrerad del av många moderna trädgårdar. De upprättar tydligt definierade gränser som erbjuder välbehövlig integritet. Dessutom ger de en elegant bakgrund som förbättrar landskapet. Men att skapa och ta hand om vackra vintergröna häckväxter är inte en barnlek. När du vet vilken typ av integritethäck du vill ha måste du söka expertråd för att börja processen med att installera häckar. Denna häckplanteringsguide kommer fullspäckad med några användbara tips och råd.

Följ guiden för att lyckas med plantering och skötseltips för häckar. 

Plantera häckar

Häckar är den väsentliga aspekten av en trädgård av uppenbara skäl. Problemet är dock att många trädgårdsmästare inte vet hur man planterar en häck på rätt sätt. Med det sagt, om du planerar att plantera häckar i din trädgård, är nedan steg korrekta för att göra det. 

Det finns tre saker som du måste tänka på när du planterar en häck. För det första, se till att du inte planterar för nära, eftersom korrekt avstånd är nyckeln till framgångsrika häckar. För det andra, se till att det område som du planterar i inte är vattenfyllt eller för torrt. För det tredje, fyll i slitsar, hål eller gräv med kompost för en bra tillväxt. 

Varje häck levereras med planteringsinstruktioner, inklusive detaljerna om djupet på grävningen och växtavståndet. Vissa häckar växer bättre när de planteras i närheten av varandra, medan andra behöver mer avstånd för att bli friska. Se instruktionerna från experter för att plantera häckar ordentligt. 

Dessutom behöver man också tänka på jorden när man installerar trädgårdshäckar. Se till att planteringsjord du har är kvalitetsdriven och består av alla nödvändiga näringsämnen. Den ska vara rik, balanserad och väldränerad.

Som ni vet växer häckar också i ett smalt utrymme; det är nödvändigt att jorden är lös och förstärkt med kompost. När den har planterats är det bättre att ha kompost på hela häcklinjen för att förhindra ogräs från att avbryta din nya häcks tillväxt. Kompost kommer också att förbättra markstrukturen. 

Vattning av häckar

Efter att ha planterat en häck är det viktigt att ge gott om vatten till den. De flesta häckar är torktåliga, men även de kräver regelbundet vatten, särskilt under de första säsongerna. Under varma väderförhållanden behövs ofta ytterligare vatten för att hålla häckarna blomstrande. 

Experter rekommenderar att en vattning på 5 liter vatten per meter häck minst två gånger i veckan är absolut nödvändigt. Du kan öka frekvensen av vattning under somrar eller varma perioder. Ett av de bästa och mest kostnadseffektiva sätten att vattna växter med minimal effort är att installera ett slangbevattningssystem. 

Att använda droppbevattning är ett användarvänligt och vattenmedvetet sätt att vattna växter djupt. Syftet med att använda ett droppbevattningssystem är att ge vatten direkt till häckens rotsystem för att minimera vattenavfall och att ge vatten i rätt mängd.

Du bör regelbundet vattna växter medan de fortfarande är nya. Kom ihåg att vattna häckarna på kvällen eller när det är molnigt för att undvika avdunstning av vatten från markytan. Dessutom bör du veta att vintergröna häckväxter kräver mindre vatten än blommor eller lövhäckar. 

Beskärning av häckar

Dina vintergröna trädgårdshäckar behöver en hel del underhåll för att se frodiga och friska ut. De behöver formativ beskärning och trimning för att hålla sig inom gränserna och i rätt form. En välklippt häck erbjuder inte bara integritet utan förbättrar också utseendet på en gård.  


Beskärningskraven skiljer sig dock från växt till växt, baserat på växtarter och vilken typ av häck du behöver. Vanligtvis kommer varje häck eller växt med specifika beskärningsdetaljer. Formativ beskärning görs under de första två till tre åren efter man planterat häcken. Medan regelbunden beskärning beror på vilken typ av häck du har, formell eller informell, utförs den antingen i början av våren eller vintern. Om du inte har beskärt tidigare är det bättre att ringa en häckskärningstjänst för att göra beskärningen ordentligt. 

Men om du beskär på egen hand, se till att använda skarpa verktyg för att undvika onödiga skador på häcken. Handhållna häckklippare är det mest effektiva sättet att trimma dina häckar. Du kan också använda en elektrisk häcktrimmer. Dessutom, när du beskär barrträdshäckar som Thujor, eller Taxus, undvik att vänta för länge mellan trimningarna. För att främja en högre höjd, beskär sidorna och toppen.

Slutliga råd

Dessa är de mest produktiva tipsen för att plantera och ta hand om dina häckar. Kom ihåg att du måste vara mer försiktig med dina häckar under vintern. Vissa häckar misslyckas med att klara av de värsta vintermånaderna, och det blir svårt för dem att överleva. Ett av de bästa sätten att skydda dina favorithäckar under hårda vinterförhållanden är att täcka dem med skyddande omslag. 

Lämna kommentar

Lämna kommentar


Blog posts

 • Jord för plantering

  , Av Filip Svensson Den grundläggande guiden för att förbereda jord för plantering

  Läs mer  

 • Bevattningssystemproblem

  , Av Filip Svensson Tips för felsökning av vanliga problem med bevattningssystem

  Läs mer  

 • Blomstrande Växthus

  , Av Filip Svensson 5 viktiga tips för att upprätthålla ett blomstrande växthus

  Läs mer  

 • Friska Häckar

  , Av Filip Svensson Viktiga tips för att främja friska häckar i din trädgård

  Läs mer  

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Har du inget konto än?
Skapa konto