Välkommen till Sveriges största leverantör av Thujor.

Ska du välja Thuja Brabant eller Thuja Smaragd?

Ska du välja Thuja Brabant eller Thuja Smaragd?

, Av Filip Svensson,

Skillnaden på Thuja Brabant & Thuja Smaragd?

De två vanligaste thujasorterna som planteras i Sverige är thuja Brabant och thuja Smaragd. En fråga vi ofta få är vad det är för skillnad mellan dessa och det ska vi klargöra i detta blogginlägg.


Thuja Brabant. (thuja occidentalis brabant)

Är en snabbväxande barrväxt som växer tämligen yvigt, denna sort har en mellangrön ton och är som grönast på sensommaren/hösten. På vintern tappar den lite färg och kan få en gulaktig ton, främst i topparna. Thuja Brabant trivs i en väldränerad jord, gärna med lite sand i. Viktigt dock att den inte planteras i lerig jord då denna typ av jord kväver tillförseln av syre och plantan skadas eller dör. Har du en jord med mycket lera bör du dränera diket innan plantering, ofta räcker det med att gräva diket 10-15cm djupare och fylla botten med grus (10-15cm) bild på detta illustreras nedan. Thuja Brabant vattnas regelbundet från vår till höst, håll jorden fuktig men övervatta inte. Thuja Brabant blir finast om man klipper den ofta och lite, klipps med fördel två gånger per år, vår och sensommar, då triggas plantan att producera fler skott och tätheten som efterfrågas skapas på detta sätt. Du kan även klippa toppen vilket ökar tillväxten på bredden, många tror att plantan slutar växa på höjden om toppen klipps/bryts, detta är helt felaktigt då ett nytt skott tar över och bildar toppskottet. Brabant väljs oftast när kunden önskar skapa ett insynsskydd tämligen snabbt.

 Fördelar med Thuja Brabant

 • Snabbväxande
 • Skapar insynsskydd
 • Vintergrön
 • Formbar genom klippning

Nackdelar med Thuja brabant

 • Kräver klippning för att bli fin.
 • Upplevs ”spretig” innan den vuxit sig tät.

Bilden visar en välvårdad Thuja Brabant 180-200cm

 Thuja Brabant

 

Thuja Smaragd (thuja occidentalis smaragd)

Denna thujasort är en elegant sort som kräver minimalt underhåll. Växer kompakt och koniskt. Thuja smaragd är mörkgrön och håller samma ton hela året vilket kan vara fint. Thuja Smaragd trivs i en väldränerad jord, gärna med lite sand i. Viktigt dock att den inte planteras i lerig jord då denna typ av jord kväver tillförseln av syre och plantan skadas eller dör. Har du en jord med mycket lera bör du dränera diket innan plantering, ofta räcker det med att gräva diket 10-15cm djupare och fylla botten med grus (10-15cm) bild på detta illustreras nedan. Thuja Smaragd vattnas regelbundet från vår till höst, håll jorden fuktig men övernatta inte. Thuja Smaragd kräver ingen klippning under uppväxten, men när plantan uppnått önskad höjd kan toppen klippas, då bromsar tillväxten på höjden upp och tillväxten på bredden triggas. Smaragd väljs oftast när kunden önskar en elegant häckplantering med minimalt underhåll.

 

Fördelar med Thuja Smaragd

 • Mörkgrön året runt.
 • Minimalt underhåll.
 • Växer koniskt.

Nackdelar med Thuja Smaragd

 • Tar tid att skapa insynsskydd.
 • Växer långsamt

Bilden visar en välvårdad Thuja Smaragd 180-200cm

Thuja Smaragd

Bilden visar dike som är dränerat med 10-15cm grus. Mellan gruset och jorden som fylls på ska det ligga en markduk för att separera jorden från gruset.
Dränera dike

Taggar

Lämna kommentar

Lämna kommentar


Blog posts

 • Syren Träd

  , Av Filip Svensson Tips för skötsel av syrenträd för en frisk och levande trädgård

  Läs mer  

 • Förvandla din trädgård

  , Av Filip Svensson Förvandla din trädgård med dessa ekologiska idéer för gräsmattevård

  Läs mer  

 • Gödslar din gräsmatta

  , Av Filip Svensson Undvik dessa vanliga misstag när du gödslar din gräsmatta

  Läs mer  

 • krukjord

  , Av Filip Svensson Allt du behöver veta om krukjord

  Läs mer  

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Har du inget konto än?
Skapa konto