Under sommaren levereras enbart krukodlade växter, leveranstid 10-14 arbetsdagar. Kundtjänst stängt från 29/6 till 5/8. Mail svaras på men ej kontinuerligt.

Svart Aronia: Allt du behöver veta om buskhäcken

Svart Aronia: Allt du behöver veta om plantan

, Av Filip Svensson,

Om du vill uppdatera din trädgård med nya växter så det bästa svaret vi kan ge dig är att välja Aronia buskar, särskilt svart aronia . Dessa buskar kräver lite underhåll, lätta att anpassa till olika markförhållanden, och det bästa? De ger också goda bär som passar utmärkt för att göra tex saft. Så det är verkligen en av de bästa växterna som är värda att ta plats i din trädgårdslandskap

 

Vad är Aronia?

Aronia är en framstående bärproducerande buske som är infödd i östra Nordamerika. Denna fantastiska växt ger dig en fantastisk möjlighet att lägga till ett ätbart element till din trädgård. Växten blommar med vackra vita vårblommor och frukter som kvarstår även när frosten trängst sig på. Det finns bara tre typer av Aronia i hela världen, och alla skiljer sig åt av färgen på deras frukt, som i allmänhet är svart eller röd. Svart aronia häckplantor är den vanligaste odlade sorten i de flesta länder eller regioner.

Hur ser Aronia-växten ut?

Aronia får små bär, mellan  0,5-1,2 cm. Aronia buskarna blir upp mot 2-3m höga  och därmed ofta används som häckar i många trädgårdar. Dessutom är busken också extremt resistent mot skadedjur och blomstrar ofta i trädgården utan speciella kemiska behandlingar.

Växande Aronia buskar

Aronia buskarna är lätta att odla och är fina hela säsongen. Växten lyser starkt under vårsäsongen med vackra vita blommor. Växten förblir mörkgrön med glansiga löv som pryder din trädgård som buskar under sommaren. Speciellt när vi pratar om svarta Aronia, ger de säsongsbetonad skönhet till din trädgård med söta bär. Alla dessa skäl gör Aronia till en populär buske.

När man ska plantera: Aronia buskar kan planteras under vår- eller höstsäsongen eller när vädret tillåter.

Var man ska plantera: Plantera Aronia buskar på en plats som får fullt till delvis solljus. Eftersom växter producerar blommor och bär kräver de en mängd solljus dagligen. Kom också ihåg att för mycket skugga kommer att resultera i svag tillväxt och dålig produkt av buskarna.

Är Aronia-bären ätbara?

Aronia bär är ätbara och laddat med näringsämnen och god smak. Dessutom innehåller Aronia bär fibrer, vitaminer som C och E, och många mineraler som kalcium och magnesium. Antalet näringsämnen kan förändras med variationen och odlingsförhållandena.

Skötsel & Underhåll

Beskärning av Aronia-växter: Beskäring sker enkelt genom att rensa ut äldre grenar för att trigga nya skott. Glöm inte att eliminera insekter som utvecklas runt plantans botten och ta bort dessa rotgrenar för att undvika spridning.

Jord: Svart Aronia buske klarar sig bäst i fuktig och väldränerande jord som är lite sur. Dessa växter är toleranta mot vägsalt, alkaliskt pH och ett brett spektrum av jordar, inklusive lera och sand. Det bästa med denna växt är att den till och med kan växa i våta marker, vilket gör den till ett bra val för mossiga områden. Vanlig planteringsjord funkar fint för plantering. 

Vattning: Du måste hålla jorden fuktig tills växten är etablerade. Mogna svarta Aronia-växter klarar sig bäst med måttligt vatten men är toleranta mot torka och överdriven fukt. För att maximera fruktproduktionen, ge regelbundet med vatten och öka bevattningen under extrem värme.

TIPS:

Du kan enkelt lägga till denna växt i din trädgård genom att handla den från Thujor.se till exklusiva priser och utnyttja gratis frakt och 36 månaders garanti. Kolla in flera olika växter som finns på hemsidan.

Taggar

Lämna kommentar

Lämna kommentar


Blog posts

 • Jord för plantering

  , Av Filip Svensson Den grundläggande guiden för att förbereda jord för plantering

  Läs mer  

 • Bevattningssystemproblem

  , Av Filip Svensson Tips för felsökning av vanliga problem med bevattningssystem

  Läs mer  

 • Blomstrande Växthus

  , Av Filip Svensson 5 viktiga tips för att upprätthålla ett blomstrande växthus

  Läs mer  

 • Friska Häckar

  , Av Filip Svensson Viktiga tips för att främja friska häckar i din trädgård

  Läs mer  

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Har du inget konto än?
Skapa konto