Under sommaren levereras enbart krukodlade växter, leveranstid 2-10 dagar. Kuntjänst stängt 21/6. Kundtjänst stängt från 29/6 till 5/8. Mail svaras på men ej kontinuerligt.

Krukjord

Topp 6 misstag avseende krukjord att undvika för att få friska växter

, Av Filip Svensson,

Det är säsong för containerodling, och om du också är en trädgårdsentusiast vill du förmodligen vara redo för det. Krukodling är ett roligt sätt att njuta av dina växter på nära håll och bo på din balkong, altan eller veranda. Även om det är en ganska enkel sak att lära sig, finns det några saker du måste ha klarhet i innan du börjar. Att välja rätt krukväxtjord är avgörande för hälsan och vitaliteten hos din inomhusgrönska. Det finns dock vanliga misstag som många växtälskare gör när det kommer till krukjord. I den här artikeln kommer vi att utforska de 6 bästa misstagen i krukjorden att undvika för att se till att dina krukväxter blomstrar.

Misstag att undvika när du använder krukjord:

Användning av krukjord av låg kvalitet

Ett av de största misstagen du kan göra är att använda krukjord av dålig kvalitet. Detta beror på att användning av jord av dålig kvalitet kan ha skadliga effekter på dina växter. Därför är det mycket viktigt att investera i bra blomjord till krukväxter för att ge dem de viktiga näringsämnen och dränering de behöver för att växa och frodas. Dessutom bör du berika din jord enligt dina växters krav. Om det till exempel är inomhus kan det kräva en bra balans mellan organiskt material och andra nyttiga tillsatser.

Ignorera dränering av jord

Ett annat vanligt misstag som många trädgårdsmästare gör är att ignorera markdräneringsdelen. Du kanske inte vet, men korrekt dränering är viktigt för krukväxter eftersom det förhindrar vattenloggning som kan kväva rötterna och leda till rotröta. När du väljer krukjord, se till att den har en väldränerande konsistens. Detta gör att överflödigt vatten kan rinna ut från krukorna. En annan sak du kan göra är att lägga till mer perlit eller grov sand i krukjorden för att förbättra dräneringen och skapa en hälsosam växtmiljö för dina växter.

Tillsätt kosttillskott till jordblandningen för korrekt pH.

Många trädgårdsexperter vet redan att jordar med sura ingredienser i basen kan manipuleras med kosttillskott som kalksten. Så för att förbättra stabiliteten hos en jords pH-nivå kan det vara en bra idé att tillsätta kalksten till torvmossa eller en liknande sur perlitblandning. Dessutom kan du också lägga till näringsförstärkande kosttillskott som gödningsmedel och benmjöl för att ge en bra krukjordsblandning som säkerställer snabbare växttillväxt.

Övervattning eller undervattning

Ett av de största och vanligaste misstagen med blomjord inomhus är att övervattna eller undervattna dina växter. Detta problem kan leda till rotröta vid övervattning och uttorkning vid undervattning. Båda dessa problem är skadliga för växthälsan. Därför är det mycket viktigt att välja krukjord som ger tillräcklig dränering för att förhindra vattenmättade rötter samtidigt som den behåller tillräckligt med fukt för att hålla växterna hydrerade.

Försummelse av näringsrik rik jord

Växter är beroende av en mängd olika näringsämnen för att trivas i miljön. Det är här en bra näringsrik krukjord spelar en avgörande roll för att förse växterna med dessa viktiga element. Undvik misstaget att använda näringsfattig krukjord genom att välja en högkvalitativ blandning som innehåller organiskt material och gödselmedel med långsam frisättning. Detta kommer att säkerställa att dina växter har tillgång till de näringsämnen de behöver för en sund tillväxt. Välj en krukjord som är berikad med organiskt material och överväg att komplettera den med ett balanserat gödningsmedel för att stödja din växts näringsbehov.

Återanvändning av den gamla krukjorden

För många trädgårdsmästare kan det vara frestande att återanvända den gamla krukjorden, särskilt när den gamla växten har tagits bort från behållaren. Men denna frestande känsla kan leda till ett stort problem eftersom det kan orsaka en försämring av jordkvaliteten och växthälsan. Det beror på att den gamla krukjorden blir utarmad på näringsämnen med tiden och kan också vara hem för många skadedjur eller sjukdomar. Därför kan det hindra tillväxten av din nya växt. Därför är det alltid en bra idé att välja färsk krukväxtjord när du planterar om dina växter för att ge dem en hälsosam växtmiljö.

Avslutande ord!

Sammanfattningsvis är det viktigt att välja rätt krukväxtjord för krukväxter för att upprätthålla en sund och blomstrande inomhusgrönska. Genom att undvika dessa vanliga misstag i krukjorden kan du ge dina växter den optimala växtmiljö de behöver för att blomstra. På Thujor.se rekommenderar vi att du använder krukjord av hög kvalitet som är speciellt utformad för inomhusväxter för att säkerställa bästa möjliga resultat för din inomhusträdgård. Lycka till med planteringen!

Lämna kommentar

Lämna kommentar


Blog posts

 • Jord för plantering

  , Av Filip Svensson Den grundläggande guiden för att förbereda jord för plantering

  Läs mer  

 • Bevattningssystemproblem

  , Av Filip Svensson Tips för felsökning av vanliga problem med bevattningssystem

  Läs mer  

 • Blomstrande Växthus

  , Av Filip Svensson 5 viktiga tips för att upprätthålla ett blomstrande växthus

  Läs mer  

 • Friska Häckar

  , Av Filip Svensson Viktiga tips för att främja friska häckar i din trädgård

  Läs mer  

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Har du inget konto än?
Skapa konto