Under sommaren levereras enbart krukodlade växter, leveranstid 10-14 arbetsdagar. Kundtjänst stängt från 29/6 till 5/8. Mail svaras på men ej kontinuerligt.

Trädlindning: Guide för att skydda och vårda dina träd

Trädlindning: Guide för att skydda och vårda dina träd

, Av Filip Svensson,

Som husägare förstår du säkert vikten av att upprätthålla dina träds hälsa och skönhet. Och när frostsäsongen närmar sig kanske många inte vet om det, men stammarna i unga träd och tunnbarkiga träd i gräsmattan där ute är ganska sårbara för extrema väderförhållanden. Det är här som någon form av extra skydd kan gynna dem mycket. Vad sägs om att täckbark på träden och stammen, eller helt enkelt, låt oss bara utföra trädlindning?

Om du är en ny trädgårdsmästare kan trädinslagning låta som ett främmande koncept. Så här är det: trädfolie är ett värdefullt verktyg som alla kan överväga att använda i sina trädgårdar. Men vad är egentligen en trädlindning? Vad gör den? Hur skyddar den våra träd, vare sig det är en Taxus hilli-häck,  avenbok eller något annat? Låt oss upptäcka detta koncept för att skydda träd i detalj. 

Vad är trädlindning?

När det gäller att täcka barken på avenboksträd eller någon annan träddel använder vi en kommersiell produkt som kallas trädlindning. Denna produkt används för att linda in trädstammen från sen höst till vårsäsongens sista frost. Det hjälper till att ge ett lager av skydd till barken på träden under. Den enkla och problemfria processen att linda in unga träd skyddar dem från massiva temperaturvariationer från dag till natt. Som ett resultat förblir träden på din bakgård skyddade från alla typer av skador under de kalla månaderna.

Vikten av att använda en trädlindning

För att förhindra skållning av solen

En av de första och främsta anledningarna till att linda in en trädstam är att förhindra solskållning. Den höga intensiteten av solljus under varma vinterdagar triggar cellerna som finns i barken att bryta dvalan och stimulera cellulär aktivitet. Så när solen går ner, eller plötsliga temperaturfall inträffar, dödas dessa aktiva celler och ledande vävnader. Som ett resultat kommer du att se en insjunken och missfärgad bark. Med tiden kan detta flagna av för att exponera död vävnad under. Därför bör vederbörlig

Av denna specifika anledning blir trädlindning viktig

Skydd mot höst- och vinterskador

I många länder där hårda vintrar är ganska vanliga kan vissa lövträd dra nytta av skydd mot trädlindning. Detta är i princip mer användbart för de nya och unga träden eller plantorna. Trädlindning är också mycket fruktbart med träd som har tjock barkstruktur. Att linda in trädstammen skyddar barken från skador eller sprickor som kan uppstå på vintern. Dessutom skyddar den också mot skador från gräsmattevårdsredskap som trimmers och gräsklippare.

Skydd av skadedjur

Om du är en erfaren trädgårdsmästare vet du förmodligen att alla träd är mottagliga för skadedjursproblemet på något av de andra sätten. Dessa skadedjur angriper stamsystemet direkt på alla träd. Att applicera en trädinpackning kanske inte helt löser skadedjursproblemet, men det kommer säkert att bromsa skadedjursangreppet. Det kommer att ge dig tillräckligt med tid för att hitta en robust lösning för skadedjursbekämpning som kan utrota problemet helt.

Konstruktion/landskapsarkitektur

En annan anledning till att trädlindning är en bra idé för alla som vill skydda sin trädgård är att det skyddar trädstammar från utrustning som används i konstruktion och landskapsarkitektur. Samtidigt som det skyddar träden från vind, kalla temperaturer och skadedjur, skyddar det också träd från byggutrustning som använder kommersiell landskapsarkitektur.

När ska man använda en trädlindning och när ska man ta bort den?

En av de viktigaste aspekterna av att använda en trädlindning är tidpunkten för appliceringen. Kom ihåg att säsongens inpackning av träd skyddar dem från solskållning under vintern och tidig vår. Att applicera det under hösten hjälper därför trädet att bromsa sin tillväxt för säsongen. Ta bort den tidigt på våren när temperaturen börjar bli varmare.

Nu när vi har lärt oss när vi ska använda en trädlindning, låt oss berätta när du ska ta bort den. Om du har använt omslagsmaterial för att skydda trädet från vinterväder är det viktigt att ta av det på våren när stormarna avtar. Om omslaget var för skadedjursskydd kan du ta bort det när en skadedjursbekämpningslösning är på plats. Slutligen, om folien var för att skydda trädet från tung utrustning, kan den tas bort när projektet är klart eller när den aktiva delen av arbetsplatsen är mer än 3 meter från trädbasen.

Avslutande ord

Att införliva dessa metoder i din trädvårdsrutin kan göra en betydande skillnad i dina träds allmänna hälsa och utseende. Genom att prioritera skydd och vård av dina träd kan du njuta av deras skönhet och fördelar i många år framöver. På Thujor.se är vi fast beslutna att hjälpa dig att ta hand om dina träd och uppnå vackra, friska landskap. Genom att följa vår guide till trädlindning kan du se till att dina träd trivs året runt och fortsätter att förbättra din utomhusmiljö.

Lämna kommentar

Lämna kommentar


Blog posts

 • Jord för plantering

  , Av Filip Svensson Den grundläggande guiden för att förbereda jord för plantering

  Läs mer  

 • Bevattningssystemproblem

  , Av Filip Svensson Tips för felsökning av vanliga problem med bevattningssystem

  Läs mer  

 • Blomstrande Växthus

  , Av Filip Svensson 5 viktiga tips för att upprätthålla ett blomstrande växthus

  Läs mer  

 • Friska Häckar

  , Av Filip Svensson Viktiga tips för att främja friska häckar i din trädgård

  Läs mer  

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Har du inget konto än?
Skapa konto