Under sommaren levereras enbart krukodlade växter, leveranstid 10-14 arbetsdagar. Kundtjänst stängt från 29/6 till 5/8. Mail svaras på men ej kontinuerligt.

Gödslar din gräsmatta

Undvik dessa vanliga misstag när du gödslar din gräsmatta

, Av Filip Svensson,

Om du vill njuta av en frodig, grön gräsmatta på din tomt blir gödselbehandling ett viktigt val. Dessa gödningsmedel hjälper till att hålla din gräsmatta i perfekt form och främjar dess livslängd. Men trots den uppenbara enkelheten med gödsling av gräsmattan är det fortfarande möjligt att göra misstag i processen. Dessutom, även om applicering av gräsgödsel är utmärkt för dina gräsmattor, kan det också bli en problematisk situation när det inte görs bra. Så idag, i den här bloggen, kommer vi att diskutera några vanliga misstag som de flesta husägare gör under applicering av gräsmattegödsel. Så, låt oss dyka in.

Vanliga misstag att undvika under gödsling av gräsmattan:

Applicering av för mycket gödsel på en gång

Ett av de största och vanligaste misstagen som människor gör är att gödsla för mycket. Även om gödsling av gräsmattan är ett bra sätt att öka näringsämnena i jorden, kan för mycket gödsling orsaka gödselbränna. Förr eller senare kommer du att börja märka missfärgade gräsfläckar över din gräsmatta. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på mängden gödsel som tillsätts din gräsmatta varje gång. Dessutom, om möjligt, rådfråga en professionell för bästa möjliga hjälp.

Användning av fel typ av gödningsmedel

Ett annat misstag som trädgårdsmästare gör är att använda fel gödningsmedel för sin gräsmatta. Olika typer av gräs har olika behov när det kommer till näringsämnen. Det är därför du kan hitta marknaden full av olika sorter av gödsel eller gödningsmedel, såsom hönsgödsel och andra typer av organiska gödningsmedel. Var uppmärksam på vilken typ av gräs du har och välj sedan rätt gödningsmedel för att hjälpa gräset att suga upp alla nödvändiga näringsämnen.

Ingen gödsling under extrema temperaturer

Om du verkligen vill hålla din gräsmatta grön och frisk ska du alltid undvika att gödsla den under extrema väderförhållanden. Oavsett om det är värme eller kyla är extrema temperaturer aldrig en bra tidpunkt att införa gödningsmedel i din gräsmatta. Kom alltid ihåg att tidpunkten är superviktig när det gäller gödsling. Du kommer att njuta av den bästa tillväxten av din gräsmatta om du tittar på väderförhållandena innan du gödslar gräsmattan.

Gödsling av en våt gräsmatta

Gödsling av en våt gräsmatta kan leda till att gödseln klumpar ihop sig och leder till ojämn fördelning, vilket kan leda till att gräset "brinner" och att näringsämnen rinner av. För att förhindra detta är det viktigt att vänta tills gräsmattan är torr innan du applicerar gödsel. Detta kommer att bidra till att säkerställa en jämn fördelning och minska risken för näringsläckage. Det är också tillrådligt att undvika gödsling före eller efter kraftigt regn eller bevattning, eftersom detta också kan bidra till problem med näringsläckage.

Att inte kombinera gödsel med ogräsbekämpning

Ogräs är de irriterande organismerna som faktiskt kommer i vägen för gödningsmedel. Detta beror på att de också behöver samma näringsämnen och resurser som ditt gräs för att växa sig starka. Problemet är dock att ogräs inte gillar att dela med sig, och det slutar med att de stjäl alla näringsämnen från ditt gräs. Att gödsla din gräsmatta utan ogräsbekämpning kan därför påverka din gräsmatta, särskilt under säsonger då den vill att de nödvändiga näringsämnena ska förbli starka.

Tillsätta gödningsmedel utan att testa jorden först

Vi vet alla hur viktig jordhälsan är för att din gräsmatta ska se frodig ut. Så innan du tillsätter gödningsmedel är det viktigt att testa jorden. Detta hjälper dig att ta reda på vad din jord saknar, och sedan kan du välja rätt gödsel eller gödningsmedel. Utan att testa jorden kommer du inte att kunna veta vilka näringsämnen som saknas i den. För att ge din jord rätt näring bör du därför först kontrollera och sedan fortsätta med gödslingen.

Att inte gödsla jorden

Vissa gräsmatteägare förbiser behovet av att gödsla jorden, även när deras gräs tydligt visar tecken på näringsbrist. Med tiden blir markens näringsämnen utarmade, vilket gör det viktigt att regelbundet introducera rätt mängd gödselmedel. Kväve är ett viktigt näringsämne som finns i gödningsmedel eftersom det stöder en hälsosam livsmedelsproduktion för växter. Tecken på att ditt gräs behöver gödsel är bland annat hämmad tillväxt, gulnade blad, vissnande och döende vävnad och ett allmänt svagt utseende.

Dålig vattningspraxis

Problem kan uppstå när vattning inte görs omedelbart efter applicering av gödsel på jorden. Gödselmedel är mer effektiva när jorden är lätt fuktig, eftersom detta hjälper till att förbättra näringsupptaget. För att säkerställa att din gräsmatta drar nytta av de tillsatta näringsämnena är det viktigt att vattna rätt efter gödsling. De flesta gräsmattor kräver 1 till 1,5 tum vatten per vecka, särskilt om det har regnat regelbundet. Det är viktigt att undvika både över- och undervattning av gräsmattan.

Avslutande ord!

Genom att undvika dessa vanliga misstag när du gödslar din gräsmatta kan du främja ett friskt, levande gräs som förbättrar skönheten i ditt utomhusutrymme. Kom ihåg att följa instruktionerna som medföljer ditt valda gödningsmedel, utföra jordtester och vara uppmärksam på timing och vattningsmetoder. Med rätt skötsel och uppmärksamhet kan du njuta av en frodig, blomstrande gräsmatta som blir avundsjuk i grannskapet.

Slutligen, om allt detta låter som ett krångel, kontakta Thujor.se team av experter, som har kunskapen och expertisen inom detta ämne. Du kan också hitta rätt verktyg och material för din gräsmatta i Thujor.se webbutik. Utforska hela vår kollektion idag!

Lämna kommentar

Lämna kommentar


Blog posts

 • Jord för plantering

  , Av Filip Svensson Den grundläggande guiden för att förbereda jord för plantering

  Läs mer  

 • Bevattningssystemproblem

  , Av Filip Svensson Tips för felsökning av vanliga problem med bevattningssystem

  Läs mer  

 • Blomstrande Växthus

  , Av Filip Svensson 5 viktiga tips för att upprätthålla ett blomstrande växthus

  Läs mer  

 • Friska Häckar

  , Av Filip Svensson Viktiga tips för att främja friska häckar i din trädgård

  Läs mer  

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Har du inget konto än?
Skapa konto