Under sommaren levereras enbart krukodlade växter, leveranstid 10-14 arbetsdagar. Kundtjänst stängt från 29/6 till 5/8. Mail svaras på men ej kontinuerligt.

Vanliga problem med Bambuväxter och åtgärder

Vanliga problem med Bambuväxter och åtgärder

, Av Filip Svensson,

Bambuväxter har blivit allt mer populära i trädgårdar och hem på grund av deras eleganta utseende och för att den skapar insynsskydd. Många väljer just bambu till sin trädgård då plantorna bildar ett komplett insynsskydd och är en fin touch av det tropiska. Men som alla andra växter kan bambu drabbas av problem som kan hindra dess tillväxt och utseende. I detta blogginlägg kommer ni kunna läsa om hinder för bambun, åtgärder på det och allmän info om bambuväxten. 

De olika problemen med bambuväxter & dess lösningar:

Gulning av bladen

Ett av de vanligaste problemen som är förknippade med bambuväxter är de gulnande bladen. Detta problem kan uppstå på grund av övervattning, näringsbrist och om plantorna är placerade i direkt solljus. För att lösa detta problem är det viktigt att se till att din bambuväxt inte står i direkt solljus hela tiden, då placering i direkt solljus kan bränna bladen och göra dem gula. Undvik dessutom övervattning, eftersom överskott av fukt kan leda till rotröta.

Risk att de blir rotbundna

De flesta som har bambuplantor i sina trädgårdar är inte medvetna om att de har en tendens att bli rotbundna (rotspinn) när de odlas i krukor. Detta händer särskilt när rötterna växer ur behållaren, vilket leder till hämmad tillväxt och plantorna kan inte ta upp all näring de behöver. Genom att plantera om bambun i större krukor varje år hindrar man detta. Det är även viktigt att man gör en jordförbättring i samband med omplantering. Denna process kommer att ge din växt gott om utrymme att växa och expandera på, vilket främjar sund tillväxt.

Snabb överväxt

Bambuväxter är kända för sin snabba tillväxt. Även om det är bra, kan det ibland bli ett stort problem. Är de inte planterade i kruka så kan de lätt ta över stora delar av din trädgård. För att kontrollera överväxten av bambuplantor måste man plantera dem i behållare/kruka eller installera en rotbarriär runt planteringsområdet. Glöm inte att regelbundet trimma bambustammarna eller stjälkarna för att hålla dem i schack och förhindra att de tar över din trädgårdsyta. 

Svaga eller fallande stjälkar

Ett annat problem som är vanligt, som är förknippat med bambu, är de svaga eller fallande stjälkarna. Detta orsakas på grund av svaga rotsystem. Bambuplantorna som har svaga rotsystem kan inte kan bära upp tyngden av stjälkarna, vilket leder till böjning eller avbrutna stjälkar. Genom att stötta upp plantorna med bambupinnar eller liknande förhindrar man detta. Detta stöd hjälper växterna att växa upprätt och förhindrar alla slags skador som orsakas av stjälkarnas vikt.

Skadedjursangrepp

Sist men inte minst är skadedjursangrepp ett problem som inte bara drabbar bambu utan mot alla växttyper. Precis som alla andra växter kan bambuväxter också drabbas av skadedjur som spinnkvalster, mjöllöss eller bladlöss. Dessa skadedjur orsakar skador på bladen och försvagar växtens allmänna hälsa. För att förhindra skadedjursangrepp är det viktigt att regelbundet inspektera dina bambuplantor för tecken på skadedjur.

SLUTSATS

Bambuväxter kan ge elegans, skapa insynsskydd och en tropisk touch till din trädgård. Bambu är tex väldigt fin och populär att plantera kring poolområden eller liknande, men de kräver en del skötsel. Genom att ta itu med problem som gulnande löv, rotspinn, skadedjur och brutna stjälkar kan du ha en fin och livslång växt

Kom ihåg att hitta en balans där plantorna inte står i direkt solljus hela tiden men heller inte i skugga hela dagen. Vattna ordentligt, men låt de inte stå i blött hela tiden och glöm inte at ge näring till dina plantor för en fin tillväxt och färg.

Thujor.se bidrar med expertråd och högkvalitativa produkter för att hjälpa dig övervinna alla utmaningar du kan stöta på med dina bambuväxter. Lycka till med trädgårdsarbetet!

Lämna kommentar

Lämna kommentar


Blog posts

 • Jord för plantering

  , Av Filip Svensson Den grundläggande guiden för att förbereda jord för plantering

  Läs mer  

 • Bevattningssystemproblem

  , Av Filip Svensson Tips för felsökning av vanliga problem med bevattningssystem

  Läs mer  

 • Blomstrande Växthus

  , Av Filip Svensson 5 viktiga tips för att upprätthålla ett blomstrande växthus

  Läs mer  

 • Friska Häckar

  , Av Filip Svensson Viktiga tips för att främja friska häckar i din trädgård

  Läs mer  

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Har du inget konto än?
Skapa konto