Vintertäckning

Vintertäckning

, Av Ishan Makkar,

Tjältorka?

Tjältorka är ett bevisat begrepp som kan drabba alla vintergröna plantor så som thuja, lagerhägg, rhododendron m.fl . Detta gäller främst den första och andra vintern efter plantering, detta på grund av att plantans rotsystem inte hunnit så långt ner i marken utan befinner sig i zonen för tjäle. När plantan blir äldre och rotsystemet blir större och går djupare minskar risken för tjältorka.

Solen skadar.

Många tror att det är kyla och snö som skadar plantorna vilket är helt fel, i själva verket är det solen som skadar plantorna. Om plantorna väcks från sin vinterdvala för tidigt på våren när det fortfarande finns tjäle i marken kan inte plantan tillgodose sig vatten vilket gör att plantan torkar ut och tar skada.

Skadedjur.

Skuggväven skyddar även mot skadedjur så som rådjur, hjort, hare m.fl. När bristen på mat för dessa djur ökar går de gärna på vintergröna växter, detta kan medföra stora skador på plantorna.

Vad ska man göra?

För att skydda plantorna från solen på våren bör man täcka in plantorna med skuggväv, skuggväv filtrerar bort ljuset från plantan vilket gör att plantan inte vaknar. När man är säker på att tjälen har gått ur marken och att väderprognosen visar att temperaturen inte kommer falla under 0 grader så kan man ta bort skuggväven.

Vattna, vattna, vattna....

Den viktigaste bevattningen är på våren, plantorna är extremt törstiga efter en lång vinter så vattna rikligt, om du vill kan du t.o.m börja vattna när skuggväven sitter kvar på plantorna för att börja mätta jorden med vatten. Har du ett droppbevattningssytem från Ecoplant är det bra om du kör detta system varannan dag de första veckorna, vattna då 3-6 timmar per gång. Tänk på att stora plantor behöver mer vatten än små.

Lämna kommentar

Lämna kommentar


Blog posts

 • Jord för plantering

  , Av Filip Svensson Den grundläggande guiden för att förbereda jord för plantering

  Läs mer  

 • Bevattningssystemproblem

  , Av Filip Svensson Tips för felsökning av vanliga problem med bevattningssystem

  Läs mer  

 • Blomstrande Växthus

  , Av Filip Svensson 5 viktiga tips för att upprätthålla ett blomstrande växthus

  Läs mer  

 • Friska Häckar

  , Av Filip Svensson Viktiga tips för att främja friska häckar i din trädgård

  Läs mer  

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Har du inget konto än?
Skapa konto