Under sommaren levereras enbart krukodlade växter, leveranstid 10-14 arbetsdagar. Kundtjänst stängt från 29/6 till 5/8. Mail svaras på men ej kontinuerligt.

Om tjältorka


Vad är tjältorka?

Tjältorka är ett fenomen som främst drabbar plantor som är nyplanterade (1-2 år) efter plantering. Det innebär att rötterna på plantan inte hunnit växa tillräckligt mycket för att nå under nivån för tjäle. Tjältorka är ett bevisat fenomen som kan drabba alla vintergröna växter så som thujor, tall, gran, rhododendron, buxbom o.s.v.

 

tjältorka

Hur vet jag om mina plantor drabbats av tjältorka?

Skadan av tjältorka visar sig inte förrän plantan ska ta fart och börja växa igen på våren, fram tills dess står den grön och fin trotts att den i själva verket är död. Men när våren kommit så kommer plantan bli brun ganska fort eftersom den inte tillgodoser sig med vatten. Bilden nedan visar resultatet av en häck som inte skyddats med skuggväv det första året efter plantering.

rabbats av tjältorka

Hur skyddar jag mot tjältorka?

Det enklaste sättet att skydda dina plantor mot tjältorka är att täcka dessa med skuggväv, en god idé är att lägga på väven i november/december och låta den sitta cirka 2-3 veckor efter att tjälen släppt. Du kan på ett enkelt sätt själv täcka dina plantor genom att köpa skuggväv på löpmeter, glöm inte att köpa till najtråd. En utförlig bruksanvisning för montering av skuggväv finns att läsa här - Monteringsanvisning. Vill du inte montera själv så kan du hyra din vintertäckning av oss, i detta fall kommer våra skickliga medarbetare ut till och täcker din häck på ett professionellt sätt, inte nog med det, när det blir dags att täcka av så klipper vi rent och göder din häck för att ge den så goda förutsättningar som möjligt att möta våren och sommaren.

skuggväv

Tjältorka, finns det?

Det finns en del oseriösa aktörer på marknaden som påstår att tjältorka är ett påhittat begrepp, därför vill vi be dig läsa dessa artiklarna om du känner dig osäker.

Artiklar som beskriver tjältorka.

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Har du inget konto än?
Skapa konto