Under sommaren levereras enbart krukodlade växter, leveranstid 10-14 arbetsdagar. Kundtjänst stängt från 29/6 till 5/8. Mail svaras på men ej kontinuerligt.

Intressanta fakta om lönnträd du inte visste om

Intressanta fakta om lönnträd du inte visste om

, Av Filip Svensson,

Lönnen är en av de mest värdefulla resurserna för vår gröna miljö. De är inte bara en vacker del av det naturliga landskapet utan har också en mängd spännande fakta och funktioner som gör dessa träd superpopulära. Ingen tvekan om varför lönnträd pris går upp på marknaden. Så om du undrar om dessa träd är värda en investering, så är vi här för att övertyga dig med några outforskade och intressanta fakta om lönnträd som du inte visste om. Låt oss dyka in och upptäcka dessa speciella träd.

Fakta du inte visste om lönnträd:

Lönnträd finns i ett brett utbud av sorter

Visste du att lönnträd finns i en mängd olika sorter? Ja, inte bara tre eller fyra, utan det finns över 128 arter av lönnträd. Från den ikoniska och välkända sockerlönnen till den graciösa röda lönnen, dessa träd finns i en fantastisk mängd former, storlekar och färger. Du kan hitta ett brett urval av lönnträdssorter som du kan välja att lägga till i din trädgård.

Lönnsirap: En söt gåva från naturen

Har du någonsin hört talas om den mest populära och välkända produkten, lönnsirap? Visste du att denna välkända produkt kommer från lönnträd? Denna läckra och söta lönnsirap framställs genom att tappa saften från vissa lönnträd, särskilt sockerlönnträdet. Det krävs cirka 40 liter lönnsaft för att producera bara en liter lönnsirap. Denna hälsosamma produktion av lönnsirap har gått i arv i generationer, och än idag fortsätter den att vara en omhuldad praxis i många regioner.

Miljöfördelar

Tja, om det är ett träd ger det dig säkert vissa miljöfördelar. Lönnträd spelar också en avgörande roll i ekosystemet. Trädets täta bladverk ger skugga och livsmiljö för vilda djur, och deras täta rötter hjälper till att förhindra jorderosion. Den bästa delen? De är väldigt mångsidigt, och därför växer de bra med vilken ört och grönsaksjord som helst. Utöver det kanske du inte vet att lönnträd absorberar mer koldioxid och släpper ut syre, vilket bidrar till en renare och hälsosammare miljö. 

Skryt med en lång livslängd

Enligt olika trädexperter har lönnträd en lång livslängd. Att vara i trädgårdsbranschen får oss att förstå hur väl träd kan trivas om vi tar hand om dem på rätt sätt. Det perfekta exemplet på denna efterlindningssort är lönnträd. Så om du tar väl hand om lönn kan den lätt leva i över 200 år eller ibland ännu mer.  Föreställ dig att du planterar en lönn idag, och den kommer att gå i arv i generationer.

Livfulla höstfärger

När hösten kommer visar lönnträden upp en spektakulär uppvisning av livfulla färger, allt från eldrött till gyllengult. Denna hisnande förvandling är ett resultat av kemiska förändringar i bladen, när det gröna klorofyllet bryts ner och avslöjar trädets sanna höstfärger. På grund av närvaron av dessa vackra, livfulla höstfärger är lönnträd ett utmärkt val för ett vackert och fridfullt landskap eller trädgård i ditt hem.

Mångsidiga användningsområden

En av de mest intressanta fakta om lönnträd är att de är musikaliska. Ja, många instrument som cello, fagotter och fiolhalsar är gjorda av lönnträ. Anledningen till detta är att lönnträ har en utmärkt förmåga att dämpa ljudet så att instrumentet inte låter av. Dessutom är lönnträ ganska robust, vilket är viktigt för strängspänningen på instrumentet. Lönnträ är också ett populärt val när det gäller tillverkning av möbler och golv.

Avslutande ord

Sammanfattningsvis är lönnträd inte bara visuellt fantastiska utan också rika på kulturell betydelse och ekologisk betydelse. Nästa gång du beundrar ett lind träd, ta en stund för att uppskatta djupet i dess historia, symbolik och bidrag till naturen. Thujor.se är här för att erbjuda dig ett brett utbud av växter med olika egenskaper och färgglada blad för din trädgård. Besök vår hemsida idag och utforska hela sortimentet!

Lämna kommentar

Lämna kommentar


Blog posts

 • Jord för plantering

  , Av Filip Svensson Den grundläggande guiden för att förbereda jord för plantering

  Läs mer  

 • Bevattningssystemproblem

  , Av Filip Svensson Tips för felsökning av vanliga problem med bevattningssystem

  Läs mer  

 • Blomstrande Växthus

  , Av Filip Svensson 5 viktiga tips för att upprätthålla ett blomstrande växthus

  Läs mer  

 • Friska Häckar

  , Av Filip Svensson Viktiga tips för att främja friska häckar i din trädgård

  Läs mer  

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Har du inget konto än?
Skapa konto