Problem med plantorna?

Problem med plantorna?

, Av Ishan Makkar,

Hur man löser vanliga problem med Thuja

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig, visionen är en frodig grön "mur" som ramar in vår trädgård och skapar integritet. Istället har vi dålig tillväxt, luckor, glest grenverk och andra problem. Vi förstår vad som blivit fel och med några enkla korrigeringar kan en del problem lösas andra inte.

"Min häck ser blek och tunn ut"

I stället för tjocka, ljusgröna lövverk på din Thuja växer de långsamt, och bladen ser bleka ut, kanske några av de äldre partierna ser gula ut. Det finns två möjliga orsaker till detta, brist på näringsämnen eller brist på vatten, eller båda. Thujor behöver mycket kväve, och om din jord är sandig och det saknas tillräckligt med organiskt material så kommer inte näringen räcka. Det kan också bero på att dina plantor utsatts för torka om du inte vattnat. Vägen för näringsämnena är via vattnet, så även om du jordförbättrat, lagt på gödning eller annat organiskt material så kan inte plantorna tillgodose sig detta, plantan försöker klara av torkan genom att gå i vila.

Här finns det en enkel lösning, börja vattna enligt ett schema. För att detta ska fungera så optimalt som möjligt rekommenderar vi att du installerar ett droppbevattningssystem. Det kan låta avancerat och dyrt men det är det inte, principen är att du lägger ut en lång slang vid roten av dina plantor, slangen har små hål på cirka var 30:e centimeter där vattnet kommer ut, denna droppslang kopplar du sedan till din vanliga trädgårdsslang. Kör droppbevattningen 3-6 timmar minst en gång i veckan så att hela rotsystemet blir bevattnat, detta bör göras under hela säsongen då plantan har tillväxt. När dygnstemperaturen understiger 4 grader på hösten/vintern behöver du inte vattna längre. Ett litet tips är att installera en bevattningstimer, då sköts bevattningen helt automatiskt.

Om problemet är dålig jord bör du jordförbättra redan vid planteringen, använd en bra jord som innehåller mycket organiskt material samt gärna barkmull, barkmullen är till för att binda vattnet i jorden. Om du inte jordförbättrade vid planteringen finns det fortfarande hopp. Börja med koncentrerad gödning, det kan vara både en organisk eller syntetisk. Lättast är det att applicera en syntetisk NPK gödning, det finns speciella sådana för barrväxter. Sprid ut cirka 3 matskedar av gödning kring varje planta, se till att de inte hamna i lövverket så de kan missfärga thujan. När detta är klart ger du plantorna en riktig rotblöta genom att köra droppbevattningen minst 6 timmar eller vattnar med vanlig slang. Följ sedan ditt veckoschema för fortsatt bevattning. Upprepa denna gödning en månad senare, börja sedan att använda gödning regelbundet, gärna vår, sommar och höst.

Lämna kommentar

Lämna kommentar


Blog posts

  • Hyr-vintertäckning: En smidig lösning för dig

    , Av Anna Jakobsson Hyr-vintertäckning: En smidig lösning för dig

  • Jord för plantering

    , Av Filip Svensson Den grundläggande guiden för att förbereda jord för plantering

  • Bevattningssystemproblem

    , Av Filip Svensson Tips för felsökning av vanliga problem med bevattningssystem

  • Blomstrande Växthus

    , Av Filip Svensson 5 viktiga tips för att upprätthålla ett blomstrande växthus

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Har du inget konto än?
Skapa konto